Příspěvekod dědek » stř lis 12, 2008 12:57 pm
Zrovna včera jsem četl návrh na změnu ( snad už nic nebrání schválení) týkající se odškodnění postižených. Současná podoba opravdu hodnotí vše podle tabulek a základem je r.v. .To znamená, že dvacet let starý auto je vlastně amortizované a tak za veškerý materiál potřebný k opravě je už opravdu malý zlomek ceny nového. Vyvařování či "výroba" i jen méně podstatné části karoserie nepřipadá v úvahu a tak jen práce! A pojišťovna "může" uhradit i další náklady spojené s poškozením odškodňovaného. Včetně poskytnutí náhradního vozidla po dobu opravy. Musí to být ale v zápisu o škodní události a likvidátora je třeba o tom "přesvědčit. Výše zmíněná změna počítá s opravou - uvedením do stavu před bouračkou- bez ohledu na amortizaci. A taky má "nastoupit" nový prvek a to je odškodnění citové a potrestání pachatele, který zničí nebo neopravitelně poškodí věc na niž je poškozený citově vázán bez ohledu na vzniklou škodu.( Zničená fotografie blízkého člověka - cena např 4,50Kč , ale poškozený může žádat třeba milion. To ti ale nedá žádná pojišťovna , ale soud.) Platit to má snad od 1.1.2010 a tak to ještě tvůj případ nebude. Máš však právo požadovat soudně náhradu i nyní a byl-li pachatel pod vlivem alkoholu nebo omamných drog , soud mu vedle flastru za trestné činy, které spáchal (řízení vozidla, poškození cizí věci ve větší hodnotě jak 5 tis.Kč a možná i dalších v souvislosti s pravidly silničního provozu) docela klidně přičte i náhradu za způspobenou škodu nad rámec povinného pojištění. Ale zkušenost je bohužel stejně taková, že na tom proděláš. Já před časem půjčil dceři auto a jí na návštěve, aniž by v autě byla jeden pán s Ladou auto "přemístilnárazem na kamenný plot a to se vezlo na podválníku až domů. Vyšetřovatel shledal havárii jako totálku ( oprava ekonomicky náročnější jak soudobá cena ) a já dostal dvanáct tisíc a ať jsem spokojený, že když prodám nepoškozený součástky i jen za "lidové" ceny , že na tom vydělám. Tak jsem si to spočítal, motor převodovka, kola , interiér - mohlo to být i třeba dalších dvanáct tisíc. V celku za hubičku, ale po součástkách na burzách zajímavé. Bohužel si ale tenhle vrak vyhlédla parta nemakačenků jako zdroj nekalých příjmů a co bylo ještě použitelný buď ukradli nebo zničili. Nikdy jsem neviděl od nich ani korunu, i když u soudu svatosvatě slibovali, že se s panem poškozeným ihned vyrovnají. No konec konců možná lepší, než kdyby ho ukradli před tou bouračkou. A ono je dneska už jedno pro poškozeného, zda-li škůdce byl nebo nebyl pojištěný. Zaplatí to kancelář pojistitelů a soudně vymáhá po pachateli. Ten se jen může modlit , jestli ta jeho pojišťovna není z těch, které od alkoholu dávají ruce pryč a vyplacenou částku vymáhají po opilém pojistníkovi. Dědek
VW Golf V 1,4 59kW
škoda yeti 2.0TDI 2012