Protože bylo auto celou zimu hodné rozhodl jsem se mu dát nové zadní tlumiče kayaba (dají se u nás pořídit za 1495Kc, v německu za 1200,- ale 25EUR poštovné, takže plychta) neboť minimálně levý podle doporučení v servisním manuálu, vykazoval příliš velkou stopu od oleje.
Postup montáže je jednodušší než jsem myslel - kvůli levému tlumiči jsem totiž odmontoval kryt posledního dílu výfuku (a při té příležitosti zjistil, že je po třech letech originál díl v místě příchycení za levým kolem prorezlý), ovšem zbytečně. Horní šroub 17 má totiž matku směrem do motorového prostoru 20 zřejmě přivařenou, takže stačí skutečně jen z vnějšku povolit 17. Předtím je potřeba povolit spodní šroub 14, protože jinak se špatně v gumovém obložení povoluje.
Takto vypadá porovnání tlumičů:
Je vidět, že úplně shodné nejsou. KYB je jemně kratší, má delší a masivnější spodní osazení, naopak užší horní hlavu. Nicméně pasují bez problémů. Jízdní vlastnosti zatím těžko komentovat.
typ KYB
puvodni original subaru (již dost nečitelné)
Spodní matku 14 na šroubu jsem ale na jednom kole dost ohobloval. Říkal jsem si, že nebude problém ji nahradit ovšem ouha:
Žádná matka, kterou jsem měl k dispozici - ať ze spojovacího materiálu z vraku, tedy originál subaru, tak z klasické metriky, kterou jsem měl nepasovala. Co jsem měl ze subaru a bylo 14 tak mělo větší vnitřní průměr, a co jsem měl se stejným průměrem metrickou, mělo jinou stoupavost závitu.
Jak řešíte spojovací materiál na tyhle japnoce? V prodejnách kde sem to kdy zkoušel, na mne vždy koukají jak na blázna, musí se hledat ekivalenty aspoň podobné, límce u matek a šroubů se v evropě téměř nedělají. Pro změnu japonci zase v podstatě nepoužívají podložky...
EDIT: Opravil jsem srouby - jedna se o velikost klicu.