Nepodstupoval jste nekdo zapsani alternativnich rafku a rozmeru pneu do TP? Na strankach MDCR je sice hezky "postup" http://www.mdcr.cz/cs/Silnicni_doprava/ ... ozidla.htm
jenze u rafku z vrakoviste nebo jineho auta nemate zadny typovy list ani prohlaseni dovozce. Ptal jsem se u Subaru CR, ale bez odezvy.
Subaru Libero E12 superdeluxe 1.2i 4WD rv96
---
Každá oprava na Liberu se mění v opravu generální
Tak o jedno "číslo" bývá na STK ukecatelná tolerance. Tedy na šířku ( 155-165) průměr jsem nikdy nezkoušel (R13-R14). Ale zase jsem se setkal s tím, německý provozovatel Suzuki Vitara nějakým způsobem
dokázal do TP zanést pneu 255 R19 !!! když klasika je 195-205 R15-R16. Na druhou stranu je uvedeno u Citroen Xsara Picasso 185 R15 a kamarád co taky tohle auto má (já už né a prodávám mu letní kola) zkoušel 195 a bohužel při propérování dřou o péra (aspoň při zachování stejného ET. Úplně stejný to je i u Suzuki Wagon r+ kde by snad na rovině nic nevadilo , ale když se auto zhoupne v pérech větší kola jak R14 dřou o plech blatníku a stejně tak i větší šířka jak 165 dře o podběh. A zajimavé je omezení výšky i šířky pneu na Škoda Yeti při použití řetězů. Aspoň to tak píšou v TP. Ale spousta lidí jezdí na Š Octavia taky na R19 a pěkně širokých (225 i víc) zapsaný to taky nemají a na STK si půjčují kola od souseda . Kdo na ulici pozná co je napsaný v TP? Dědek
a je to zkutečně nutné řešit - to máš ta kola o tolik jiná? S 165/70 místo 155/80 jsem neměl nikdy na technický problém a ze škodovek jich je všude hafo, v TP mám i jiné alternativní rozměry ale ty jsou zas na liberko snad i nenamontovatelné nebo neprovozovatelné..nebo to řešíš na vivio?
Diky vsem za odpovedi - asi sem ale mel hned napsat, ze to chci kvuli Viviu, ne Liberu, i kdyz problem je stejny. Na Viviu je zapsany jen jeden rozmer a to 145/70 R12 4x100, coz je takovy na nic - skoro nic na to neda sehnat. R13 4x100 je daleko beznejsi. Krom toho se na Vivio davaly uplne stejne R13 jako na Libero, jen s mensima gumama - bud 145/70 R13 nebo 155/65 R13.
Tak jsem se zacal pidit, jak to vubec prostouchnout, aby se tam daly alternativy zapsat a skoncil jsem u toho, ze potrebuju typovy list ci nejakou jinou podobnou opicarnu, coz ke starejm kolum neexistuje a u novejch vyrobci Vivio samozrejme neuvadi.
Přílohy
Subaru_Vivio_007.JPG (393.11 KiB) Zobrazeno 30207 x
---
ještě si neuvedl šířku disku...na liberu mam v pohodě 5,5J ale u 6J už si nejsem jistej jestli by se to vlezlo,
na felicii jsem našel i:
ŠKODA OCEL DISKY FELICIE 4,5-13 ET38 4X100
ale často jsou i ty origo šiřší, je v tom zkrátka dobrej bordel a né vždy najdeš všechny potřebné parametry...
..co se týče zápisu do TP tak neporadím, já tam mam děsný bláboly a nevim jak je tam kdo dostal
V nemecku se to moc neresi - zapisou ledacos a pak to tam pri prepisu zustane...
13" kol je prave dost.
A ted jeste pro zasmani Libero, muj TP uvadi 4.5B x 13 ET44.5; 155 R 13C 6PR 85/83N nebo 155 R 13 79 Q s rafky 5.5J x 13 H2.
A realita?
subaru-libero-disky-orignal.jpg (357.08 KiB) Zobrazeno 30202 x
Tzn. ze original rafky jsou 4.0B x 13 ET 45. A kde tenhle bordel vznika? Na nasich uradech, protoze v nemeckem TP je napsano pouze 155R13C 85/83N nebo 155R13 79Q, zadny sirky rafku a podobny blbosti tam nejsou.
---
alternativy na vivio ti můžu zjistit. Podle toho co tam bude se rozhodneš, zda papír chceš nebo ne. Je to jen o tom, že Subaru ti napíše papír, protože jako nový auta se vivia dovážely do ČR- maj k tomu podklad. Papír potvrzenej od subaru vemež, zajdeš s nim na úřad a tam ti všechny rozměry co jsou na papíře do VTP zapíšou. Mihal
co se tejče novýho libera, tak to má opravdu originál disky 4,5 palce, starý mělo 4,00 palce Takže covexi, problém bude v tom, že tvoje modelová řada dostala nejspíš kola z vivia a to tady v čr nikdo neřešil. v SZ máš všechny rozměry na Libero- ta alternativa(doplněk) tvýho hliníkáče tam je
Diky - psal jsem Cermakovi - nevim zda to zarizuje on, kdyz jsem skemral o ty schemata, ale od 14.11. se neozval. Pokud by ses tam stavoval, tak uvitam cokoli na vivio, hlavne schemata a ty alternativy rafku/pneu - i sem psal ze za to neco zaplatim.
MMCH: ve svycarsku se udajne rozmery kol v technicaku vubec neuvadeji, takze neni co prepisovat.
---