emise
- covex
- "Pečené kolínko fóra" :-)
- Typ Libera: novejsi
- Kontaktovat uživatele:
emise
Jiste jste nekdo v posledni dobe absolvoval STK resp. emise. Pochlubte se co vam namerili.
Podle mych dokladu je povoleno:
Zakladni otacky 650-750 obsaj CO 0.5%
Zvysene otacky 2800-3200 obsah CO 0.3%
Ja jsem dopadl takto:
Sice jsem prosel, ale technik byl toho nazoru, ze emise nejsou uplne v poradku, zvlaste volnobezne by pry meli byt nizsi (presto ze i v parametrech je uvedena hranice vyssi), po zatizeni motoru sice klesly, ale placaly se sem a tam od 0.4 do 0.1 a po opetovnem poklesu otacek vyletly i nad 1%. Pry by mohl byt problem s katalyzatorem.
Muj dotaz tedy je - co namerili vam?
Jak je to s temi zatrachtenymi katalyzatory? Podle mych znalosti jsou v liberu dva. Jeden "normalni" vrazeny do vyfukoveho potruby (je videt uprostred po otevreni motoru), druhy je pak soucasti posledniho dilu vyfuku (ten ja nemam). Jsou potreboa oba? Jak moc ma katalyzator vliv na spotrebu?
ps: Vysledek s mekkym i.. ))
Podle mych dokladu je povoleno:
Zakladni otacky 650-750 obsaj CO 0.5%
Zvysene otacky 2800-3200 obsah CO 0.3%
Ja jsem dopadl takto:
Sice jsem prosel, ale technik byl toho nazoru, ze emise nejsou uplne v poradku, zvlaste volnobezne by pry meli byt nizsi (presto ze i v parametrech je uvedena hranice vyssi), po zatizeni motoru sice klesly, ale placaly se sem a tam od 0.4 do 0.1 a po opetovnem poklesu otacek vyletly i nad 1%. Pry by mohl byt problem s katalyzatorem.
Muj dotaz tedy je - co namerili vam?
Jak je to s temi zatrachtenymi katalyzatory? Podle mych znalosti jsou v liberu dva. Jeden "normalni" vrazeny do vyfukoveho potruby (je videt uprostred po otevreni motoru), druhy je pak soucasti posledniho dilu vyfuku (ten ja nemam). Jsou potreboa oba? Jak moc ma katalyzator vliv na spotrebu?
ps: Vysledek s mekkym i.. ))
Subaru Libero E12 superdeluxe 1.2i 4WD rv96
Subaru Vivio GLi 4WD 660 rv92
---
Každá oprava na Liberu se mění v opravu generální
---
Moje vysledky jsou:
otacky 890
CO 0,02
CO2 5,6
O2 13,26
LAMBDA 2,1
COcor 0,05
-----------------
otacky 2550
CO 0,05
CO2 14,3
O2 1,09
LAMBDA 1,051
COcor 0,05
To je z letoska, pri predchozi TK jsem mel nizsi obsah CO - nulu.
Podotykam, ze s originalnim vyfukem. Ten jsem o vikendu menil a skutecne v koncovem dilu je cosi, co silne pripomina katalyzator.
Pridam fotky.
otacky 890
CO 0,02
CO2 5,6
O2 13,26
LAMBDA 2,1
COcor 0,05
-----------------
otacky 2550
CO 0,05
CO2 14,3
O2 1,09
LAMBDA 1,051
COcor 0,05
To je z letoska, pri predchozi TK jsem mel nizsi obsah CO - nulu.
Podotykam, ze s originalnim vyfukem. Ten jsem o vikendu menil a skutecne v koncovem dilu je cosi, co silne pripomina katalyzator.
Pridam fotky.
Zde foto origo tlumice s mrizkou katalyzatoru
A zde foto vnitrku katalyzatoru s roztrhanou mrizkou (pouze ze strany tlumice).
Kdyz jsem tlumic odmontoval od katalyzatoru, vysypal jsem hrst specenych kousku katalyzatoru - nechapu, jak jsem mohl dosahnout tak nizkych emisi
Origo tlumic jsem nyni nahradil kopii od Bosalu pro starsi typ Libera, ktery samozrejme zadny katalyzator nema. Jsem zvedav, jak se bude chovat a jaky vliv to bude mit mj. i na emise.
A zde foto vnitrku katalyzatoru s roztrhanou mrizkou (pouze ze strany tlumice).
Kdyz jsem tlumic odmontoval od katalyzatoru, vysypal jsem hrst specenych kousku katalyzatoru - nechapu, jak jsem mohl dosahnout tak nizkych emisi
Origo tlumic jsem nyni nahradil kopii od Bosalu pro starsi typ Libera, ktery samozrejme zadny katalyzator nema. Jsem zvedav, jak se bude chovat a jaky vliv to bude mit mj. i na emise.
Polevoj: Prosím Tě, jestli máš tlumič ve stavu "na vyhození", tak ho nevyhazuj. Sundej mu kabátek a nafoť to, ať se nám rozšíří obzory, neb v této věci nemám jasno. Přijde mi, že tlumič se zabudovaným katalizátorem je nesmysl, už kvůli nižší teplotě spalin. Moc mě zajímá, co je za tou mřížkou.
Martin.
Martin.
- covex
- Kontaktovat uživatele:
Skutecne v puvodnim vyfuku je na vstupu do tlumice druhy stupen katalyzatoru. Videl jsem to u Svadlenky v Malesicich a bavil jsem se s nim o tom. On je tedy toho nazoru ze je tam zbytecne (= emisema to projde i bez nej - ja taky nemam uz origo posledni dil, ale repliku/nebo vyfuk ze stareho), ale asi ho tam ty japonci jen tak pro legraci nedavali. Faktem je, ze ve vetsine pripadu je tento katalyzator vhaji.
---
---
- covex
- Kontaktovat uživatele:
Ono v tom katalyzatoru je tech pricek a komurek vicero, to ze je jsou posledni drbly eset nemusi byt takova hruza.. nakonec jak bych rekl ze to vo mas na fotkach je jen vstupni a vystupni mrizka, dutinky katalyzatoru jsou az za ni.. ale nejsem zadny odbornik na konstrukci katalyzatoru.
---
---
-
- Občasný přispěvatel
katalyzátor áno alebo nie?
Tiež som musel repasovať hrdzavý koncový tlmič výfuku a pri otvorení flexkou som tam našiel niekoľko kúskov aktívneho uhlia.Takže určite tam japončíci niečo dávajú. S pozdravom:Liberu zdar!
zbytok