Taky mě to zajímalo, tak jsem si řekl - proč se nezeptat?
Zde je můj dotaz na autora příspěvku
Zdravím,
24. listopadu jsi se na autohifi foru zmiňoval, že tvůj děda má Subaru Libero a přidával jsi fotky z bouračky.
Za prvé tímto dědu srdečně zveme k návštěvě a případně zaregistrování na
http://www.subaru-libero.cz, kde se sdružují majitelé a příznivci tohoto skvělého vozítka. (na našem fóru se taky objevil odkaz na tyhle tvoje fotky)
Za druhé by nás jako lidi jezdící s tímhle autem zajímalo, jestli obě ty fotky fakt patří k sobě, teda jestli toho Formana opravdu takhle sešrotovalo Libero (které vypadá, že od nehody mohlo snad samo odjet).
Díky za odpověď
P.S. Doufám, že tykání neva.
S pozdravem
TUTI (Lubomír Tlustý)
a jeho odpověď
Ahoj,
už ani nevím, že jsem něco takovýho na fórum dával.. jj, děda má pořád 2 libera

a opravdu ty fotky patří k sobě.. jen je možný, že ten forman už je po nějakým zásahu hasičů.. Trefil se na rám libera, proto jsou na něm škody tak velký. Kdyby to šlo nad něj, tak si radši nepředstavovat, co se stane. Jinak Subarko mělo urvaný řízení a hlej rám, takže už se stejně neopravovalo. Babička rozseklý koleno o plasty přístrojovky.
Dědovi odkaz předám..
Tykání samozřejmě nevadí
Hodně šťastných kilometrů..
Zdravím, Adam Chalupa
Když se nad tím zamyslíme, zase tak nepravděpodobný ten poměr škod není. Z hlediska mechaniky je deformační zóna tlumič, který při nárazu pohltí pohybovou energii auta. Když se čelně srazí dvě auta, jejich energie se sčítá, ale zase jsou na to obvykle dvě deformační zóny, které se o ni rozdělí. Horší je, když jedno z těch aut deformační zónu prakticky nemá .. to druhé to pak odskáče i za něj.
Rozhodně bych z tohohle případu nedělal závěr, že Libero je bezpečnější než Favorit .. např. při "čelňáku" do stromu by na tom asi bylo hůř.