Tak se dívám, že je tady už letitý příspěvek, ale nějak zde chybí to hlavní - návod, jak si jej pořídit nebo postavit. Zabrousil jsem tedy na stránky polského Subaru-fóra, abych zjistil k tomuto palubnímu počítači více, ale tam jsou opět ty samé příspěvky uživatele SunRiver a nic bližšího. Hledal jsem tedy jakékoliv informace k tomu, jak si pořídit palubní počítač do Libera, ale v podstatě jsem nic dalšího nenašel.
Jelikož se kromě jiného zabývám i vývojem a konstrukcí mikročipových obvodů, zdá se, že bude nejlepší se tohoto úkolu zcela ujmout a nějaký ten palubní počítač postavit, naprogramovat a sem do fóra dát návod, jak si jej pak pořídit a sestavit. Přitom v dnešní době jsou již k dispozici hotové mikromoduly téměř za babku, ze kterých tento palubnípočítač by šlo sestavit. Předpokládaná cena by pak nebyla vyšší jak 1000,- Kč a mohl by ho tak mít v autě každý Liberista...

- arduino.jpg (35.72 KiB) Zobrazeno 32453 x

- sic2004a.jpg (24.16 KiB) Zobrazeno 32453 x
Postavit palubní počítač je pro mne velká výzva, která poskytne užitek pro řadu z vás. Z počítače by bylo možné odečítat všechny dostupné provozní parametry: teploty, tlaky, spotřeby, rychlosti atd., ale hlavně by šla zobrazovat kompletní diagnostika auta i za jízdy (odpadlo by vyblikávání chybových kódů pomocí kabelů), případně i ladění výkonu motoru akcelerometrickou metodou a další.

- palubni_pocitac.jpg (60.43 KiB) Zobrazeno 32449 x
Pro tyto všechny funkce ale potřebuji shromáždit co nejvíce údajů především o SSM (SubaruSelectMonitoru), tak prosím všechny, kdo tento nástroj už někdy používal, o kontaktování mně, abych mohl posbírat co nejvíce informací, které by šly využít při návrhu palubního počítače a všech jeho integrovaných funkcí. Zejména ted potřebuji co nejvíce upřesnit vlastní komunikační protokol - nejstarší verze SSM0, který bohužel není tolik znám a začal se používat u Subaru s příchodem vstřikování paliva. Tento protokol brzy vystřídaly novější verze SSM1 a SSM2 u novějších typů Subaru, k těmto protokolům lze snadno dokoupit nejrůznější bluetoth adaptéry připojitélné na SSM konektror a snadno tak propojit řídící jednotku s počítačem, iphonem, iPadem, smartphonem a pod. a pomocí nejrůznějších free softwarů (např. EvoScan, BerliOS a mnoha dalších) přehledně zobrazovat na dipleji řadu nejrůznějších provozních údajů. To však neplatí v případě Liber s nejstarším protokolem SSM0, k nemuž prakticky nic není nikde pořádná informace a pátrání po detailech zejména komunikačního protokolu je doslova detektivní práce. Prosím tedy všechny z vás, co by mi mohli k tomuto čímkoliv přispět, ať mne přímo kontaktují, moc díky.
Hodně mi pomůžou všechny informace z nejrůznějších běžných i atypických situací vyblikávání závad. Pokusím se toho 3. března 2012 dostavit na sraz v Jílovém u Prahy, kde toto budu moct s ostatními z vás ještě probrat a navrhnout společně případný rámec funkcí, co bystě chtěli, aby palubní počítač uměl a jak je měl zobrazovat, abych se tímto pak už nezdržoval a rovnou programoval.
Hezké zimní dny přeje lubson