Auto se podchlazuje

E12 superdeluxe, standard
dědek
"Pečené kolínko fóra" :-)
Typ Libera: E12

Re: Auto se podchlazuje

Příspěvek od dědek »

To píšou v návodu ke každému novému autu už patnáct let. V praxi to funguje tak, že v servise, kde jsem podle pokynů v servisní knížce, žádal výměnu chladicí a brzdové kapaliny, mi řekli, že maj na to přístroje, který ukážou při kolika nemznoucí kapalina mrzne a když je to v" normě" není ji potřeba měnit. S brzdovkou pak právě naopak. Když se nezačne "vařit" v příslušném intervalu, nemění se. A tak jsem se ptal, na olej v převodovce, hydrauliku v servu a medium v klimatizaci. Odpověď: to budeme řešit, až bude "potřeba". Tak si vyber. Dědek
VW CaddY 1,9 tdI 2008
škoda yeti 1.2 2010
Albedo
Inventář fóra
Inventář fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Albedo »

Dal jsem po fouknutí těsnění pod hlavou jinou hlavu, nové těsnění (na kterém jsem prosekal díry). Jelikož to fouklo na Transalpině, tak na 100m, než jsem mohl zastavit to potrhalo trubky, hadice, chladič.... Chladič jsem dal z dárce, vypláchl, vyzkoušel,... trubky jsem udělal měděný. Zaizoloval je topenářským miralonem. Dal nový termostat (neorigo). Když jedu po rovince, nebo plachtím z kopce, klesne mi ukazatel teploty do 1/4 stupnice a moc to netopí. Ve městě v kolonách super, při jízdě do kopce také. Po čem jít?
Barča - Subaru Libero E12 superdeluxe 1.2i 4WD - 1996
covex
Typ Libera: novejsi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od covex »

A kdyz vypnes topeni ma to na to vliv nebo ne? Pokud jo tak ten termostat je blbej... me se jednou stalo, ze se mi do termostatu skriplo tesneni a nasledne nezaviral. Mas urcite dobre pripojeny chladici hadice?
Subaru Libero E12 superdeluxe 1.2i 4WD rv96
---
Každá oprava na Liberu se mění v opravu generální
Albedo
Inventář fóra
Inventář fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Albedo »

Topení na to nemá absolutně žádný vliv. Spíš jsem dnes ještě zjistil, že to i mizerně topí když je rafika teploměru, kde má být. Cestou na sraz to topilo parádně, jen se to z kopce podchlazovalo a díky tomu topení citelně chládlo.
covex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od covex »

Ja uz si to moc nepamatuju, ale na liberu byly dve cidla teploty - jedno na palubku a duhy pro RJ motoru, ale pokud to blbe topi a podchlazuje se tak podle me blbej termostat.
Nebo by tam jeste mohl byt vzduch... ale to by se to spis prehrivalo.
---
kraxna
Člen korespondent
Člen korespondent
Typ Libera: novější
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kraxna »

Máš to pořádně odvzdušněné? Mi to dělalo taky. Zjistil jsem že tam mám hodně vzduchu, odvzdušňovací hadička je pod rezervou někde schovaná. Jednak vodu do sloupku nalít, když auto stojí čumákem z kopce a čekat a druhak postupovat dle popisu někde tu na foru s odvzdušněním. Sám jsem se divil, kolik vzduchu a bordelu odtamtud vylezlo.
Zpomal a užij si to. :)
Albedo
Inventář fóra
Inventář fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Albedo »

Hele, odvzdušnéné to je. Ten odvzdušňovák u rezervy ale nepoužívám. Stačí, když leješ v D sloupku a hned vidíš, že jde pékný čůrek z trubičky co tam končí právě z té samoodvzdušňovací propojky. To jsi to tam měl asi spíš zarostený v tom odvzdušňováku, ne?
Mis.us
Typ Libera: KJ8 a FA8

Příspěvek od Mis.us »

Doporučuju pouze originál termostat a bude velká pravděpodobnost toho co píše Covex.....že je to jím. Když jsi dělal ty trubky, neprohodil jsi náhodou ty 28 průměr vodní pumpu s termostatem?
Subaru E12 Wagon 4WD SDX-SR (KJ8) 38kw 1989
Subaru E12 Wagon 4WD SDX-SR (FA8) 40kw 1997
Subaru 1.8GL 4WD Turbo coupé (AG5) 100kw 1987
Subaru Legacy 2.0 Turbo Wagon (BF5) 177kw 1991
Albedo
Inventář fóra
Inventář fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Albedo »

Jo, origo už jsem objednal.
Trubky jsem snad nepřehodil pravá jde k termostatu, prostřední k pumpě. Vepředu prostřední na spodek chladiče, pravá krajní k vrchu.
Mis.us

Příspěvek od Mis.us »

Oka, to máš zapojeny dobře. Tak dej vědět jak po výměně termostatu.

Teď trošku odbočím.....

Další problém je, že už nejsou originál víčka na hrdlo nálevu a ten zkurvenej aftermarket nefunguje, vodu při natlakování (provozní teplotě) do expanzní nádoby pustí, ale při chladnutí už ji nenatahne zpět :evil:
covex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od covex »

Tyjo, ja myslel ze z expanzky do okruhu to jde jinudy nez pres vicko.. fakte je ze uz si to moc nepamatuju, pamatuju si akorat tu prepadovou hadicku z expanzky kterou mi to slo na zem. :)
---
Albedo
Inventář fóra
Inventář fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Albedo »

Mis.us píše: úte říj 08, 2024 8:45 pm Oka, to máš zapojeny dobře. Tak dej vědět jak po výměně termostatu.

Teď trošku odbočím.....

Další problém je, že už nejsou originál víčka na hrdlo nálevu a ten zkurvenej aftermarket nefunguje, vodu při natlakování (provozní teplotě) do expanzní nádoby pustí, ale při chladnutí už ji nenatahne zpět :evil:
Jasně, že dám vědět jakmile dám nový termostat. Teď o víkendu jsme jeli v noci, rafika teploměru místy klesala k 1/3 stupnice a moc to netopilo (samo sebou). Pak jsme museli u krajnice stát asi 1/2 hodiny s nastartovaným motorem, teplota vylezla na 1/2, kde má být a topilo to jak blázen.

A víčka, po koupi asi 3 výrobců jsem narazil na jedno, co vypadá, že funguje. Ale musel jsem trošku vylepšovat i hrdlo. Přes destičku potřebovalo ten rantl trošku porovnat, aby těsnění lépe dosedala. Bylo to prostě už takové vychozené, že bylo kolikrát slyšet jak to fouká kolem víčka.
kraxna
Člen korespondent
Člen korespondent
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kraxna »

No a vzhledem k tomu, že ti to v létě tlakovalo....., máš rovnou hlavu i blok? a (správné) těsnění je nasazené správně?
Albedo
Inventář fóra
Inventář fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Albedo »

kraxna píše: stř říj 16, 2024 6:52 pm No a vzhledem k tomu, že ti to v létě tlakovalo....., máš rovnou hlavu i blok? a (správné) těsnění je nasazené správně?
No, tlakovalo a fouklo, takže hlava druhá blok dle pravítka nevypadal křivý. Těsněná správně, snad ano. Díry na 1. válec zvětšené, voda nemizí, emulze se netvoří....
Mis.us

Příspěvek od Mis.us »

Nechci malovat čerta na zeď, ale co píše Vojta je většinou skutečnost, když se orovna jen hlava. Ona voda totiž mizet nemusí, ale může opravdu velice málo podfukovat do vody a tím je to permanentně zavzdusneny. Určitě bych změřil tlak ve válcích a udělal test kapaliny na CO2. M.
Mis.us

Příspěvek od Mis.us »

covex píše: stř říj 16, 2024 6:31 pm Tyjo, ja myslel ze z expanzky do okruhu to jde jinudy nez pres vicko.. fakte je ze uz si to moc nepamatuju, pamatuju si akorat tu prepadovou hadicku z expanzky kterou mi to slo na zem. :)
Víčko je dvojčinný. Při chladnutí když vznikne v okruhu podtlak, si tahá okruh zpět kapalinu přes klobouček s trnem, kterej zároveň drží těsnění na tlakový části (u Libera je to 0.9baru při přepouštění do expanzní nádoby)

Už jsem našel víčko s totožnými rozměry a funguje velice dobře. Je od značky OYODO a použitý je na Kia sephia. Napíšu sem pak číslo dílu
Albedo
Inventář fóra
Inventář fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Albedo »

Mis.us píše: čtv říj 17, 2024 6:56 am Nechci malovat čerta na zeď, ale co píše Vojta je většinou skutečnost, když se orovna jen hlava. Ona voda totiž mizet nemusí, ale může opravdu velice málo podfukovat do vody a tím je to permanentně zavzdusneny. Určitě bych změřil tlak ve válcích a udělal test kapaliny na CO2. M.
A jak se potom vysvětlí to, že když na volnoběh stojím, tak to topí a rafika ukazuje přesně polovinu stupnice? Když ráno vyjedu z garáže, tak teplota stoupá až do půlky stupnice (topení mám otevřené po celou dobu). Pak po pár minutách v tomto stavu začne teplota klesat, dle mého se otevře termostat a má prostě nějakou divnou charakteristiku. Já si myslím, že to bude ten termostat. O víkendu jej předělám.
Mis.us

Příspěvek od Mis.us »

Termostat je ta prvotní věc, to už jsme si řekli a věřím, že to bude taky jen tím, ale tohle jsou další z možností. S tímto co píšu, už jsem se setkal víckrát a teď naposledy, to není ani tak dlouho, nakonec jsem dělal komplet g.o.

Na volnoběh se dokáže vzduch (tlak z válců) ztratit přes expanzní nádobu, to bys i slyšel, že pomalinku bublá do nádobky, ale při zvýšených otáčkách narůstá i tlak a tím pádem může někde vzniknout větší vak a pak to topit nemusí, po zastavení se může zase vše ustálit (může vyhazet i trošku vody - ale taky nemusí)
Když se neroovná blok, tak ty těsnění vždy podfukuji tam, kde se spojuje okování těsnění děr na válce a od okovku funi do těch nejmenších kanálků na vodu, co jsou hned u nich.
Neber prosím, co píšu hlavně jako něco, co tak u tvýho auta skutečně je. Foukly těsnění se může chovat vždy jinak a na mnoho způsobů a netvrdím, že to tak skutečně u tvýho auta je, "ale"....že může bejt. Proto je vhodný udělat test na CO2 v chladivu. Stojí to pár korun a pak je jistota....(Tím myslím udělat to potom, když by například výměna termostatu nepomohla) ;)
kraxna
Člen korespondent
Člen korespondent
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kraxna »

Když jsem vždy nalíval nový okruh nebo doplňoval po prasklé hadici, dělal jsem to vždy extrémně - libero jsem postavil fakt z velkého kopce a nechal to nastartované, aby se to dostalo úplně všude do trubek vepředu. Pak po týdnu znova, to už se tam vlezlo fakt málo. Zkus ten kopec. Mi se to naposled stalo teď na srazu, měl jsem zapnuté topení a nijak to netopilo, avšak jsem si pamatoval, že mi někdy v březnu praskla hadice u termostatu a počítal jsem s tím, že tam nějaké vzduchové polštáře budou (proto jsem měl s sebou tu vodu) :) a hodila se, ještě, že jsme byli v kopci :lol: Holt jak se ta bublina dostane zrovna do trubek vepředu, tak že žádné topení nekoná... je to fakt daleko
covex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od covex »

Tak snad se v takle nahnutym aute dostane chladici kapalina i k motoru, aby clovek pak nemusel resit neco horsiho :).
---
Odpovědět